Autor Tema: Football Manager 2014 Team Instructions  (Pročitano 7847 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

немусПФК

  • Saša Ilić
  • Superstar
  • *****
  • Poruke: 680
    • Pogledaj profil
Football Manager 2014 Team Instructions
« poslato: 1. april 2014, 21:38:54 »

Vašu taktiku možete menjati i tokom meča jednostavnim menjanjem ''Shouts-a''. Poznavanjem različitih instrukcija možete brzo promeniti stil igre, filozofiju a naravno i sam rezultat utakmice. Zato je bitno analizirati utakmice a ne samo igrati.

''Team instructions'' vam omogućavaju da vašu taktiku veoma brzo promenite tokom meča, menjajući neke instrukcije da li igračeve ili timske. Takođe je veoma bitno, pratiti meč i reagovati na svaku situaciju i promeniti vašu taktiku na osnovu te situacije i taktike protivnika. Nema potrebe za komplikovanim menjanjem taktike, jer i jedan ''shout'' može promeniti situaciju na terenu. Sve što hoćete uraditi je sada veoma jednostavno.

''Team instructions'' je veoma bitna stvar kada hoćete da zaustavite protivničku igru, naročito npr. širinu, stil dodavanja, defanzivnu liniju, centaršuteve..., ali takođe možete iskoristiti i prednosti kao što su vremenski uslovi i veličina terena. Ove instrukcije mogu vrlo lako promeniti ceo sistem igre, prema tome morate biti pažljivi i razmisliti kako će određena instrukcija uticati na vašu taktiku. Čak i jedna greška može biti fatalna po vašu ekipu.

U ovom tutorijala ćete se upoznati sa značenjem određenih ''Team instructions'' i kako utiču na taktiku. Na osnovu toga, možete znati koja instrukciju treba dodati ili promeniti.

Stil igre i ''Team instructions''


Pomoću ''Team instructions'' pravite taktiku. U odnosu na prethodne serijala, ove godine je SI uveo pravljenje taktike samo pomoću ''Team instructions'', te će one definisati kako ćete igrati, vaš stil igre i sve ostale faktore vaše taktike. Naravno, posle pravljenja taktike, tokom meča možete menjati ''Team instructions'' u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

Biranjem određenih ''Team instructions'', možete modifikovati vašu taktiku veoma brzo, umesto da ulazite u taktiku ekipe i manualno da podešavate nove instrukcije. ''Team instructions'' mogu biti korišćeni isti tokom celog meča ili ih možete menjati.

Naravno, nije dovoljno menjati samo ''Team instructions'', nego morate menjati i samu strategiju. Menjanjem strategije, morate menjati i ''Team instructions'' koje ste odabrali, jer tako menjate tempo, širinu i ostale stvari koje su bitne kada pravite taktiku. Obratite pažnju i na to, da ukoliko menjate instrukcije vaše taktike, to će uticati na to koliko je ekipa naučila taktiku. Svaka promena možete umanjiti poznavanje taktike vaših igrača.

''Team instructions'' neće uticati na igrače koji imaju posebno stavljene ''Player instructions''!

Kako ''Team instructions'' utiču na taktiku?

Kako bi ste što bolje napravili taktiku pomoću ''Team instructions'', najbolje bi bilo da znate šta svaka instrukcija znači i donosi.

Generalno


Take A Breather – pomoću ove instrukcije možete reći igračima da stanu na loptu i odmore. Neće mnogo napadati, nego će pre stati na loptu i na taj način malo odmoriti i umiriti igru. Ovo možete koristiti ukoliko hoćete da odmorite ekipu i ako hoćete usporiti utakmicu.

Much Higher Tempo – ukoliko hoćete da vaša ekipa igra što brže, uz što manje dodira, treba da izaberete ovu instrukciju. Vaši igrači će se takođe brže kretati i držati visok tempo igre. Ovo koristite samo ako jurite rezultat.

Higher Tempo – ova instrukcija je slična prethodnoj, ali uz razliku da ekipa ne igra tako brzo, ali i dalje će probati da igra brz fudbal uz što manje dodira. Ovo možete koristiti ukoliko hoćete da igrate napadački fudbal.

Lower Tempo – pomoću ove instrukcije možete reći igračima da stanu na loptu i polako grade igru. Ovo treba koristiti ukoliko hoćete da zadržite loptu u vašem posedu i time sprečite protivnika da igra brzo i da brzo dolazi do vašeg gola.

Much Lower Tempo – kada želite da potpuno umrtvite igru, treba koristiti ovu mogućnost. Pomoću nje, će vaši igrači maltene stati i držati loptu u nogama sve dok protivnik ne krene u napad.

Be More Expressive – ukoliko imate veoma kreativne igrače u ekipi, iskoristite ovu mogućnost kako bi imali slobodu u igri i kreirali šanse i postizali golove. Iako će igrači pratiti vaše timske instrukcije, ovo će im dati slobodu u određenim trenucima.

Be More Disciplined – ukoliko želite da vaši igrači potpuno slede vaše instrukcije, izaberite ovu instrukciju. Ovo je naročito korisno ako imate igrače sa niskim atributom za odluke, te će vaši igrači držati formaciju i taktiku koju ste izabrali.

Posed lopteRetain Possession [/b]– vaša ekipa će pokušati da zadrži loptu u posedu. Koristiće kratka dodavanja i sporiji ritam igre. Koristiti ovu instrukciju ukoliko hoćete da sačuvate prednost ili hoćete da imate loptu u svom posedu.

Pass into space – povećava mogućnost da igrači šalju loptu u prostor. Ova instrukcija je dobra da se koristi kada hoćete da igrate na kontranapade, ali takođe se može koristiti ukoliko imate problema sa prebijanjem protivničke odbrane. Pored toga, ova instrukcija nalaže igračima da se ubacuju iz drugog plana.

Go Route One – Pomoću ove instrukcije ćete narediti igračima da što pre pošalju loptu u napad. Ovo možete koristiti ako vam je nepohodan gol a ostalo vam je malo vremena. Međutim, sa ovakvim stilom igre je veoma lako da ćete izgubiti loptu, te će protivnik lakše uzeti loptu i krenuti u kontranapad.

More Direct Passing – ova instrukcija se koristi kada hoćete da igrači brže kreću u napad i da igraju malo rizičnije paseve do saigrača koji su u napadu. Iako ovu instrukciju treba koristiti kada hoćete postići gol, imajte na umu da igrači neće srljati prema golu protivnika.

Shorter Passing – ukoliko želite da igrate sa kratkim pasevima ovo je instrukcija koju treba koristiti. Vaši igrači će, umesto da šalju loptu odmah napred, dodati loptu do najbližeg saigrača i tako krenuti u napad. Ovo je idealna instrukcija ukoliko hoćete da imate veći posed lopte od protivnika ili ako hoćete da igrate sličan stil kao što igra Barselona.

Work Ball Into Box – ako želite da strpljivo gradite napad, umesto da loptu samo šaljete napred, potrebno je da koristite ovu instrukciju. Vaši igrači će strpljivo graditi napad, kružiti oko 16m sve dok se ne stvori prilika i prostor da se lopta doda igraču koji može da ugrozi gol.

Play Out Of Defence – kada koristite ovu instrukciju, vaši defanzivci će držati loptu u svom posedu kada je uzmu od protivnika a posle će probati da kreiraju napad vaše ekipe. Ovo može biti atraktivan fudbal, ali takođe može biti i rizičan, naročito ako vaši defanzivci nisu tehnički potkovani.

Pump Ball Into Box – ukoliko hoćete brzo da dođete do gola protivnika, treba da koristite ovu instrukciju. Vaši igrači će slati duge i visoke lopte u 16m vašeg protivnika. Ovo je posebno efikasno ukoliko imate Targetman-a koji je dobar u skoku. Naravno, imajte na imu da će protivnik vrlo lako dolaziti do poseda lopte.

Clear Ball To Flanks – pomoću ove instrukcije vaši defanzivci će loptu izbijati na bokove, gde je mogu uzeti vaši napadači. Pored toga, što možete odmah krenuti u kontranapad, ovo takođe pomaže da se skine pritisak sa odbrane.

Hit Early Crosses – još jedna instrukcija koja će narediti vašim igračima da što pre loptu upute ka napadu. Kada se neki vaš igrač nađe sam i ima priliku da centrira on će to uraditi odmah. Ovaj način igre može iznenaditi protivnika i omogućiti vašim napadačima lopte u prazno i na taj način da ugroze protivnika.

Float Crosses – na ovaj način vaši igrači će centrirati visoke lopte, koje će omogućiti vašim igračima da se postave na potrebno mesto. Prednost je ako imate visok i jakog igrača, koji je dobar u vazdušnim duelima .

Drill Crosses – ovo su brzi i niski centaršutevi koje mogu iskoristiti brzi napadači. Naročito su korisni za ''Poacher-e'' koji se vrlo brzo mogu ubaciti u prazan prostor.

Run At Defence – pomoću ove instrukcije, vaši igrači će probati da predriblaju protivnike i tako stvore šansu ili za sebe ili za saigrača.

Shoot On Sight – ovo je instrukcija ukoliko hoćete da vaši igrači što više šutiraju na gol protivnika. Iako, može pomoći da se poveća broj šuteva na gol, takođe može i smanjiti šanse da se kreira 100% šansa a pored toga možete izgubiti i dragoceno vreme.

Odbrana


Hassle Opponents – ukoliko hoćete da vršite pritisak na odbranu protivnika, izaberite ovu mogućnost. Igrači će krenuti na lopte na bilokojem delu terene, ponekad čak i više njih kako bi osvojili loptu a onda krenuli u kontranapad.

Stand Off Opponents – kada hoćete da igrači drže odbranu, bez mogućnosti da igrači izlete napolje i naprave prostor za protivnika, treba da izaberete ovu mogućnost. Protivnik će imati više vremena da gradi napad, ali će svi delovi vaše odbrane biti pokriveni.

Get Stuck In – ako želite da igrate tvrdu odbranu, treba da izaberete ovu instrukciju jer će vaši igrači ulaziti tvrdo i oštro u svaki duel. Iako ovo može značiti visok broj faulova i kartona, takođe može obeshrabriti napadače protivnika da uleću u duele.

Stay On Feet – pomoću ove instrukcije, vaši igrači neće uklizavati već će ulaziti u stojeće duele. Ovo može smanjiti broj kartona a takođe i smanjiti šansu da će vaši igrači lako biti izbačeni iz igre.

Use Tighter Marking – ako protivnički igrači imaju previše mesta, pomoću ove instrukcije možete reći svojim igračima da striktnije markiraju protivnike i tako smanje njihove šanse. Vaši defanzivci i defanzivni vezni će naći određene protivnike i markiraće ih sve dok su u fazi napada.

Use Offside Trap – ukoliko volite da igrate na ofsajd zamke i imate brze defanzivce možete koristiti ovu mogućnost. Kada budu imali priliku, vaši defanzivci će se izvući napolje i na taj način ostaviti protivničke igrače u ofsajdu. Međutim, ukoliko vaša ekipa nije uigrana ovo može predstavljati opasnost po vaš gol.

Stil igre


Play Wider – pomoću ove instrukcije, vaši igrači će igrati šire i po bokovima. Najbolje je da koristite ovo ukoliko igrate sa krilima i ako hoćete da igrate napadački fudbal.

Play Narrower – ako koristite usku taktiku(bez krila) ili hoćete da vam je odbrana kompaktna, onda iskoristite ovu mogućnost. Pomoći će vašem timu da drži odbranu i da ne izlazi previše, čime će protivnik imati problema da probije po bokovima.

Much Higher Defensive Line – ova instrukcija se koristi ukoliko hoćete da vaši defanzivci igraju dalje od gola kada imate lopte u vašem posedu. Na ovaj način, oni će pomoći saigračima da zadrže loptu, ali i naterati protivnika da igra na svojoj polovini.

Push Higher Up – slično kao i prethodna instrukcija, ali uz razliku da vaši igrači neće ići sve do protivničke polovine. I dalje će ograničavati protivničke napadače i pomagati saigračima da zadrže loptu, ali time što neće igrati tako visoko neće dovoditi gol u opasnost.

Drop Deeper - ako hoćete da sačuvate rezultat iI da vaše ekipa igra defanzivno, koristite ovu mogućnost. Vaša odbrana će ostati na svojoj polovini kako gol ne bi bio ugrožen u slučaju iznenađujućeg kontranapada.

Much Deeper Defensive Line – kada hoćete da se odbranite po svaku cenu, da parkirate autobus, i da vaša odbrana igre tek isped gola onda je ovo instrukcija koju hoćete izabrati. Na ovaj način ćete smanjiti prostor protivničkim napadačima a ujedno smanjiti šansu za ubacivanje lopte u prazan prostor. Naravno, ovo koristite samo ukoliko hoćete da sačuvate prednost ili igrate protiv veoma jakog protivnika.

Stick To Positions – pomoću ove mogućnosti ograničavate igračima prostor, kako ne bi ostavljali prazninu koju bi trebalo da pokrivaju. Na ovaj način, vaša odbrana je stabilnija i protivnik će je teže probiti.

Roam From Positions – suprotno od prethodne mogućnosti, ukoliko hoćete da imate više igrača u napadu i date im potrebnu slobodu, iskoristite ovu mogućnost. Vaši kreativni napadači i veznjaci će imati slobodu kretanja i na taj način mogu ili napraviti šansu ili postignuti gol.

Allow Wide Players To Swap – ovo je veoma korisna instrukcija ukoliko igrate sa krilima. Pomoću ove instrukcije, krilni igrači će menjati pozicije i na taj način otežati striktno markiranje od strane protivnika. Pored toga, menjanjem igrača otvaraju vam se nove mogućnosti u napadu.

Probijanje


Exploit the flanks - koristeći ovu instrukciju, vaši igrači će napadati preko oba krila i na taj način pokušati da dođu do gola. Ovo treba koristiti samo u slučaju ako igrate sa krilima.

Exploit the right/left flank - pomoću ove mogućnosti tražiti od svojih igrača da iskorite desno ili levo krilo. Ukoliko imate na desnom boljeg igrača, normalno je da iskoristite desnko krilo, ali imajte u vidu i protivnika tog igrača, jer ponekad slabiji igrač može uraditi više ako ima slabijeg protivnika.

Look for Overlap - ukoliko imate problema sa krilima, tj. nisu preterano efikasni, pomoću ove instrukcije ćete reći bekovima da budu ofanzivniji u napadu, dok će se krila malo povući tokom napada. Na ovaj način se otvara više prostora za bekove, jer će protivnički bekovi više pratiti krila nego bekove.

Exploit the middle - ako volite da igrate bez krila, sa više igrača u sredini ovo je prava instrukcija za vašu ekipu. Na ovaj način, tražite od vaših igrača da više napadaju kroz sredinu i tako stvore šanse za gol.

Izvor: Serbian-fm
« Poslednja izmena: 1. april 2014, 21:53:22 od strane немусПФК »