Autor Tema: Assassin's Creed: Revelations  (Pročitano 4059 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ogisha

  • Superstar
  • *****
  • Poruke: 645
    • Pogledaj profil
Assassin's Creed: Revelations
« poslato: 3. decembar 2011, 22:43:50 »
"When others blindly follow the truth, remember......nothing is true"


Најдуже ишчекивани наставак мегапопуларне игрице "Аssassin's Creed" под називом "Revelations" коначно је доступан свима нама, и не само то, већ слободно можемо рећи да је са пуним правом толико ишчекиван, јер је без даха оставио многе своје фанове.

Ezio Auditore, јунак предходна три дела "Аssassin's Creed-а", сада је већ средовечан човек којег судбина негде око 1511. године шаље у Цариград , покорен од стране Османлија. Разлог за такву авантуру лежи у Ezio-вој жељи да открије тајне које је за собом оставио Аltair, најбољи од свих Assassin-a, човек који је дао прави смисао ономе што одред Assassin-a заиста и јесте, иако је сам одред настао много пре њега. Заправо, прави циљ којем у овом делу игре тежи Еzio је Маsyaf, вишевековно седиште Assassin-a (које смо имали прилике да видимо у првом делу) у коме је Аltair по предању оставио велики број значајних артефакта и књига  које дају одговоре на многа питања.

Ezio се пут Цариграда упутио у нади да ће пронаћи 5 тзв. "Мasyaf keys" који откључавају Аltair-ову библиотеку у којој се крију значајни артефакти. Као и много пута током својих авантура, Еzio није сам у овом "лову" већ и његови непријатељи теже истом циљу, па је Ezio заправо у непрестаној трци са временом. Након свог доласка у Цариград, наш јунак се полако упознаје са чарима овог велеграда. Иако је много слушао о њему, изненађен је свиме што види, нарочито тиме што становници тај град зову Istanbul, што је за њега нов термин. Такође сазнаје да и у овом граду, далеко од његовог дома, постоји јак одред Assassin-a који су итекако чули за Ezia и његове подвиге. Први у помоћ свом ментору , како ће га даље у игри звати, притиче Yusuf, вођа цариградских Assassin-a.

Као што је у сваком делу био изазов смислити нешто другачије од предходних делова, такав случај важи и овде. До Revelation-a смо били упознати са нпр. дуплим бодежом (double hidden blade) , чарима Рима, Фиренце, Венеције, затим Brotherhood-ом и чувеним "аrrow storm-oм". Садашњи генијалан новитет су Аltair-ове меморије које ћемо срести у току саме игре када Ezio буде проналазио један по један Masyaf key. У тим меморијама сазнајемо много о животу самог Altaira, и добијамо одговоре на многа питања која су нам остала после првог дела, као нпр. шта се догодило након убиства Al Mualim-a који је издао своје Assassin-e. Сазнајемо и то да је Аltair доживео дубоку старост, био ожењен Маријом Торп, бившом Темпларком и верном сарадницом једног од највећих непријатеља великог Altair-a, Robert de Sable-а. И не само то, Аltair је имао потомство и успео да уједини сву своју браћу која су се разјединила након смрти Аltair-овог ментора Аl Mualim-a. Након што је вођа побуњеника међу Assassin-има, Abbas, убио Аltair-ову супругу Марију, Altair се повлачи и одлази у илегалу са најважнијим артефатком тадашњег доба, Apple of Eden-om. Када се у 87-ој години враћа на место одакле је стекао своју славу, млађи Assassin-и га одушевљено дочекују и диве се човеку који ће, уз Ezia, постати најславнији Аssassin свих времена.

Све своје догађаје, замисли и планове, Ezio записује у писмима која шаље својој сестри Клаудији која му је једини контакт са родним крајем. Као и у ранијим деловима, у новом граду Еzio мора да стекне сараднике како би му било лакше да оствари своје циљеве. У овом делу, осим цариградских Assassin-a који признају Ezia за ментора, у помоћ ће притећи шармантна Sofia Sartor, која ће Еzio-у помоћи да пронађе локације Masyaf кључева које је легендарни Аltair дао на чување Niccolo Polo-у, оцу Марка Пола, што такође сазнајемо из једне од Аltair-ових меморија. По први пут након смрти Кристине, једине девојке коју је Еzio волео, осетиће исту страст и према Софији, које ће силом прилика бити узета као таоц којег ће наш јунак морати да спасе. Еzio се у вртлогу Цариграда упознаје и са културом Османске империје кроз познанство са Suleiman-ом, чији отац је један од претендената на султански престо. Врло брзо Еzio схвата како функционише борба за место султана, тако да ће и он и део фамилије која претендује на султански престо наћи одређене интересе због којих ће сарађивати.

Што се тиче самог гејмплеја, битни новитети су тзв. "hookblade" - полу кука, полу бодеж, који има двоструку примену (помаже приликом пењања , а служи и као оружје) и могућност прављења бомби. Бомбе могу бити различитог типа: од димних до оних правих које могу да убију и више људи. Такође ћете их, уз проститутке, користити за одвлачење пажње својих противника.Такође, леп новитет је и "Еagle sense" која представља надоградњу "Ealge Vision-a" И овде се јавља могућност регрутовања Assassin-a , али и то да ће Еzio приликом ослобађања Цариграда од утицаја Темплара бити у ситуацији да брани део града који Темплари желе да поврате. Ваше борилачке способности су помало унапређене, тако да ћете бити упознати са још неким триковима који ће вам давати предност у односу на противнике. Оно што би нашим људима било посебно интересантно јесте појава јаничара, који у овој игри представљају најбоље ратнике на које ћете налетети. Они су у могућности да неутрализују скоро сваки ваш напад који би можда прошао код обичних ратника. Такође, на већем су опрезу, па када будете желели да останете неоткривени приликом неке мисије, то ће вам бити мало теже. Сам Цариград је јако лепо одрађен, верно је представљена османска култура која је тек заживела у тадашњем Цариграду. Чини се да је се већа пажња посветила самим ликовима, пошто ћемо по први пут моћи јасно да видимо како је Altair изгледа и као младић и као старац. Ту је све што је било и у Brotherhood-y: и даље ћете моћи да подижете новац из банке, да надограђујете своје оружје, купујете лекове, отрове, ту су и тунели за бржи прелазак из једног дела града у други. Једина већа замерка је глас Аltair-a, који из неког разлога нема никакве везе са оним препознатљивим, арогантним Altair-ом  препуног самопоуздања из првог дела.

Осим што ће сретати Темпларе и Осмалније, Ezio ће доћи и у сукоб са остацима византијске војске, тачније Мануелом Палеологом, потомком последњег византијског императора Koнстантина XI Палеолога, који држи један од Masyaf кључева. Мисије су свестране, додуше мало лакше него у рецимо Brotherhood-у, али овде је ипак акценат на причи, што је сасвим разумљиво, јер више и не треба очекивати вансеријске домете у графици и звуку.
Иако ће у Цариграду провести највише времена, пут ће Еzia у једној од мисија послати и у Кападокију, некадашње важно епископско седиште православног хришћанства, где ће наћи читав један град у пећини.

Ако сте се можда питали шта се десило са Desmond-oм, одговор је следећи : више нема класичног анимуса, већ је Desmond изолован на неком острву где среће тзв. Subject sixteen, момка који ће га збуњивати и мотивисати да и даље настави да даје информације остатку света о Assassin-има.
"No books, no wisdom, just you, fratello mio....."

Након својих дивљих и изузетно занимљивих авантура, Еzio ће коначно успети да сакупи све своје Masyaf кључеве и заједно са Софијом запутити се ка месту које чува древне тајне. Као што смо могли да претпоставимо, Ezio je прави наследник легендарног Аltair-a који је цео свој живот проживео у нади да ће се некада у будућности јавити Assassin који ће бити изнад свих дешавања, подела и сплеткарења и који ће својим талентом , залагањем и способношћу бити увек на услузи одреду, чиме ће  постати легитиман и прави наследник самог Altair-a. Када Еzio уђе у библиотеку , настаје врло дирљива сцена у којој Еzio вити скелет Аltair-a , који је умро у свом Маsyaf-y, у својој библиотеци и својој одори, што показује колико је он сам био предан таквом начину живота. Ту ће Ezio пронаћи још један Masyaf кључ који ће нам приказати последње тренутке Аltair-oвог живота. Осим тога, Аltair је свом правом наследнику оставио још један важан артефакт, који Еzio не жели да истражи, већ жели да након свих откривених тајни крене неки нови живот, живот који може сам да изабере, јер је деценијама живео живот који је практично изабрао њега, а у коме је осветио своју породицу, достигао огромну славу и поштовање , и постао прави наследник Altair-a којем се толико дивио. Подсећања ради, у предходна два дела Аltair и Ezio ће додирне тачке имати кроз одоре које је Аltair остављао својим потенцијалним наследницима. Такође, кроз Аltair-oве меморије закључујемо многе ствари и схаватмо зашто је он највећи од свих Assassin-a: готово све што Еzio употребљава у сопствену корист, изум је Altair-a - од дуплог бодежа па све до пиштоља и одређених састојака помоћу којих се може направити бомба.Примера ради, у једној својој меморији видимо да Аltair неком претечом пиштоља убија свог противника, иако је ретко ко у то време уопште знао за нешто друго осим мача. О свему томе је Аltair писао, тако да је на основу његових дешифрованих записа Леонардо да Винчи у предходна два дела правио Eziu додатно оружје и на тај начин му помагао.Након читавих догађаја који смо искусили играјући све делове Assassin's Creed-a и након спојене комплетне фантастичне приче, остаће огроман жал за тиме што један феноменалан серијал полако долази ка свом крају. У овом делу је дефинитивно победила сама прича, која је успела да надмаши све остале аспекте ове игре (графика, игривост, звук итд.) који су свој врхунац достигли у трећем делу.Gameplay : 10
Graphics: 9,5
Sound: 8,5« Poslednja izmena: 4. decembar 2011, 00:08:11 od strane Ogisha »
 
Sledeći korisnici su se zahvalili za ovaj post: nattydread, Darcoolio

nenadwolf2

  • Professional
  • ***
  • Poruke: 126
    • Pogledaj profil
Re: Assassin's Creed: Revelations
« Odgovor #1 poslato: 4. januar 2012, 22:38:00 »
Odlicna recenzija! Samo mislim da si malo pogresio u ocenjivanju. Mislim da gameplay nije bas za 10, negde 8.5 do 9.5. A zvuk zasluzuje vecu ocenu. Ostavio mi je veliki utisak dok idem kroz grad i cuju se razni glasovi u pozadini.
Eto to je moje misljenje a uvopste recenzija je super...
 
Sledeći korisnici su se zahvalili za ovaj post: Ogisha