Autor Tema: Rome Total War  (Pročitano 16636 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ogisha

 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 645
  • Pogledaj profil
Rome Total War
« poslato: 21. maj 2011, 22:10:37 »Многе су стратегије прошле кроз рачунаре свих нас. Неким смо се одушевљавали, неке смо избегавали. Стратегија коју данас описујем засигурно је једна од оних из ове прве категорије, највише због специфичних кампања по којим је касније овај серијал стратегија и постао познат.

Разлог због којег описујем баш Rome: Total War је тај што је управо ова стратегија прославила тзв. Total War стратегије, иако она није прва стратегија овог типа која се појавила. Као што стоји у имену, радња ове стратегије је смештена у доба Рима, и то у доба када су се преплитали интереси разних римских фамилија који су доводили до свега и свачега.
Rome: Total War је потезна стратегија и она нас упознаје са многим државама тог доба које можемо поделити у више група:

- прву групу држава чине римске државе на челу са Сенатом (S.P.Q.R.) , затим следе The House of Julii, The House of Scipii, The House of Brutii .
 Сенат, као најпознатија из ове групе, даје инструкције осталим римским државама и сваку упућује на различито место да се њихови интереси не би сукобљавали, што је јако тешко одржати. Наравно да је циљ римских држава да све заједно успоставе хегемонију над светом који нам је тада био познат, а који обухвата Европу, Блиски Исток, Северну Афику.....ове државе су, као што је и за очекивати, на много већем степену цивилизације у односу на остале државе, изузев Грка. Уколико се одлучите да изаберете неку од римских република, вероватно ћете бити у ситуацији да у касним фазама игре водите грађански рат против осталих римских република, пошто ће ваше царство толико нарасти да ће и ваши апетити, али и апетити супортне стране веома порасти.
 

- другу групу држава чине The Greek Cities , The Macedons, Egypt, The Seleucid Empire, Carthage. За ове државе је караткеристично што су такође на доста добром степену  цивилизације, уз јасну констатацију да Грци међу њима предњаче. И са некима од ових држава је могуће успоставити планетарну хегемонију, што је свакако теже него уколко изаберете неку римску републику, па самим тим представља и већи изазов.- трећу групу држава чине The Gauls, Britons, Germans, Dacia, Scythia, Parthia, Numidia, Armenia, Pontus. Степен њихове цивилизације је на изузетно ниском нивоу, углавном су сконцентрисани на што агресивније  ратовање. Илузорно је овде очекивати било какво господарење планетом, овде је циљ што дуже опстати пре него што вас коначно униште. Из ове групе би требало издвојити Гале који су најтврђи орах.Важно је напоменути да на самом почетку кампање ви можете бирати САМО римске републике, а осталим државама ћете моћи да командујете онда када их у току неке кампање поробите.У овој потезној стратегији тактика налази најширу примену. Већа бројност не значи нужно добијање неке битке, па чак ни степен цивилизације не мора да буде пресудан. Једноставно, играч мора искористити све могуће факторе, почевши од искуства својих генерала, временских услова све до одређених места где се могу направити заседе које би десетковале противничку армију.Такође, ви можете унајмити шпијуне и убице да вам помогну приликом елиминације својих противника. Пошто истовремено морате да водите рачуна и о нападу и о одбрани, вероватно ће вам користити да на својој територији изградите извиднице како би што боље приметили противничку војску. Циљ ће вам такође бити да успоставите контролу над седам светских чуда који ће вам донети огромну новчану добит.Када говоримо о цивилизацији, разликују се два типа: државе са већим степеном цивилизације имају боље и веће зидине, систем наводњавања, фарме, путеве, храмове,  боље касарне, док су државе са нижим степеном цивилизације готово потпуно усмерене на ратовање, регрутујући најразличитије војнике. Наравно, што је касарна на вишем нивоу, могуће је регрутовати боље и скупље ратнике, са већим искуством, што су путеви бољи, биће више новца од трговине, што има више храмова, народ је задовољнији итд. Важно је напоменути да сваки потез представља временски интервал од шест месеци, и ви у том периоду можете доста урадити по питању свог царства, почевши од јачања сопствене економије па до ратовања.

Још једна ствар која се у овој стратегији јавља, а која је изузетно занимљива, је појава дипломатије. Ви ћете моћи да преговарате са свим другим земљама и то о многим питањима : о рату, о склапању савеза, примирја, о новчаним позајмицама, па чак и о размени територија.


Новац у овој игри може се зарадити освајањем, али и трговином са савезницима или оним државама са којима нисте у рату, и то поморским или друмским путем.

Освајање градова је посебна прича. Можете бити стрпљиви и дуго опседати неки град у жељи да га сигурно освојите или бити брзоплети у жељи да се што пре домогнете неког града.Када освојите одређени град, можете да бирате шта ћете радити са његовим становништвом, тј. да ли ћете извршити масовни покољ или ћете их оставити у животу, уз обавезу да служе вама. Често ћете се сретати и са побунама сопственог народа, које ћете морати у крви да угушите. Схватићете да су неки градови важнији од других, пошто у овој игри срећемо све важне градове из историје тог времена : Рим, Спарту, Атину, Солун, Халиканрас, Тарент, Сиракузу, Антиох, Јерусалим, Картагину, Дамаск, Александрију.......

Што се тиче  битaка, њима је вероватно посвећено највише пажње. Бојна поља су заиста шаренолика, што је велики плус и да би добили неку битку мораћете доста да се помучите и тактизирате. Можете балансирати између борбе прса у прса и борбе стрелама, или позвати свештенике да дигну морал војсци. Борбе се углавном завршавају када убијете противничког генерала, пошто тада војска почиње панично да се разбежава.
Имајући у виду да је Rome: Total War стратегија већ поодавно направљена, графика за садашње услове није на сасвим задовољавајућем нивоу. Међутим, ово никако не сме и не може да се узме за зло, јер је управо ова стратегија послужила као платформа свим осталим стратегијама Total War серијала које су се касније побринуле да надограде оно што је Rome: Total War са собом донео.

Звук је , по мом мишљењу, бољи од графике. Стотине и стотине најразличитијих звукова ћете срести у овој стратегији док будете слушали своје војнике, генерале, противнике, дипломате...


За крај, сигуран сам да су љубитељи стратегија на посебно место издвојили ову, а касније и све остале стратегије овог типа , јер ниједну другу Total War стратегију не би било могуће заволети да предходно нисмо одиграли Rome: Total War. Уколико вам се она свиди, предлажем да скинете њену експанзију Rome: Total War  Barbarian Invasion у којој ћете срести Хуне , Вандале, Словене итд....Gameplay:  9
Graphics: 7,5
Sound: 8,5


Коначна :  8,5
 

gale91

 • Joey Tribbiani
 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 3868
  • Pogledaj profil
Re: Rome: Total War
« Odgovor #1 poslato: 21. maj 2011, 22:22:24 »
sve je to lepo batice,al u trenutku kada je igra izasla bilo bi apsurdno ,ili da kazem smesno dati 7.5 na grafiku,jer kada je ova igra izasla ovakva grafika je bila perverzija,...ja bi dao igri 9.5,jer je jedan od najvecih klasika ako ne i najveci u ovom zanru
-__-
 

Ogisha

 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 645
  • Pogledaj profil
Re: Rome: Total War
« Odgovor #2 poslato: 21. maj 2011, 22:25:25 »
Citat: gale91;812286
sve je to lepo batice,al u trenutku kada je igra izasla bilo bi apsurdno ,ili da kazem smesno dati 7.5 na grafiku,jer kada je ova igra izasla ovakva grafika je bila perverzija,...ja bi dao igri 9.5,jer je jedan od najvecih klasika ako ne i najveci u ovom zanru

истина је то што кажеш, али веруј ми да сам у незавидној позицији ....оцењујем графику у односу на сада, уз ограду да је игрица изашла давно......циљ ми је био да ових 7,5 данас изгледа као 9 тада, баш као што си ти лепо приметио...
« Poslednja izmena: 21. maj 2011, 22:29:46 od strane Ogisha »
 

Fatal1ty

 • ThePro..
 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 1203
  • Pogledaj profil
  • http://www.rodead.com
Re: Rome: Total War
« Odgovor #3 poslato: 19. avgust 2011, 17:31:46 »
Obrnuo sam je 3-4 puta, ono na 15 provincija tako mi se chini. :) super igra. Jedino nisam igrao shogun 2, ostale sve jesam.
 

gale91

 • Joey Tribbiani
 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 3868
  • Pogledaj profil
Re: Rome: Total War
« Odgovor #4 poslato: 19. avgust 2011, 17:36:12 »
5 puta long campaign otrpilike,plus sa lotr modom i tako dalje,..milion sati sve zajedno
-__-
 

GrobarSrbija

 • Superstar
 • *****
 • Poruke: 1164
 • Golmani nisu ljudi.
  • Pogledaj profil
Re: Rome: Total War
« Odgovor #5 poslato: 24. septembar 2011, 13:42:32 »
Igrica keva . Sad me nesto zeza ovaj Roma Sarblalala mod s**** mi igricu
Samo, više nemam sreće. Ko zna? Možda danas? Svaki dan je nov dan. Dobro je kad čovjek ima sreću. Tačnost mi je ipak draža. I onda kada sreća dođe, spreman si..